Ekonomi

Yozgat’ta Safran Hasadına Başlandı

Adını Yozgat’ın Karabük’ün Safranbolu ilçesinden alan ve dünyanın en değerli baharatları arasında yer alan safran bitkisinin hasadı başladı. Gıda, ilaç, kozmetik gibi birçok alanda kullanılan safran bitkisinin kilogram fiyatı, kalitesine göre 600 bin liraya kadar çıkıyor.

Banka müdürlüğünden emekli olduktan sonra Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Cihanşarlı köyüne yerleşen 54 yaşındaki Arif Tüysüz, kilosu 600 bin lira olan safran bitkisini yetiştirmeye karar verdi. 9 yıldır çiftçilik yapan ve bu süre zarfında birçok aromatik bitki üreten Tüysüz, 5 dönüm araziye 80 bin safran soğanı dikti. Sonbahar çiçeği olarak da adlandırılan safran bitkisinin hasadına ekim ayında başlayan Tüysüz, dekar başına 300 gram verim almayı hedefliyor.

3.500 yıllık bir geçmişe sahip olan, Bizans döneminde Batı Anadolu’da ticareti yapılan, Osmanlı döneminde değerini koruyan ve “dünyanın en pahalı baharatı” olarak anılan safranın çıkarımı oldukça ince işçilikle yapılmaktadır. Anti-tümör özelliğine sahip olduğu bilinen safran bitkisi aynı zamanda kanser, öksürük, astım, bronşit, cilt, bağışıklık ve hormon bozuklukları gibi hastalıklara da iyi geliyor. Doyum hormonu serotoninin salgılanmasına yardımcı olduğu için dünyada “mutluluk iksiri” olarak da bilinen safran bitkisi, aynı zamanda kendisinin 100 bin katı büyüklüğündeki suyu sarıya boyar.

5 dönüm araziye 80 bin safran soğanı dikti.

5 dönüm alana 80 bin safran soğanı diktiğini söyleyen çiftçi Arif Tüysüz, “Banka müdürüydüm, emekli olduktan sonra tarımla uğraşmaya başladım. siyah nohut,çörekotu,kuru bezelye ve yerli mercimek.Alternatif bitki olarak bunları deniyorum.Bu sefer de Safranbolu’da yetişen safranı memleketimizde denemeye çalıştık.5 dönüm alana 80 bin safran fidanı diktik. 2 yıl oldu, ilk yıl yağmur yağmadığı için istediğimiz verimi alamadık, bu sene verim çok uygun, internetten satıyoruz, kişi başına 600 bin liraya kadar çıkabiliyor. kilogram.” dedi.

Dönüm başına 300 gram verim bekleniyor

Safran hasadının ellerde, çok ince bir işçilikle yapıldığını belirten Tüysüz, “Toplamak gerçekten meşakkatli bir iş, her gün toplamanız gerekiyor. Daha sonra kırmızı ve sarı çekirdeklerini ayırıp kurutmanız gerekiyor. 5 dönümlük alandan dekar başına 300 gram ürün. Bir iki hafta daha toplayacağız.” “Devam edecek, yağışlarla birlikte verimliliğin daha da artacağını düşünüyorum” dedi.

Uzakdoğu ve Ortadoğu ülkelerinin sofralarını süslüyor.

Yozgat’ta 5 dönümlük alana safran bitkisini ilk diken olduklarını anlatan Tüysüz, “Safran Uzakdoğu mutfağında kullanılıyor, Ortadoğu ülkeleri, Suriye ve Irak’ın yanı sıra Arap ülkelerinde de kullanılıyor. Kimya sanayinde de kullanılıyor.Bir gram safran bir ton suyu renklendirebilir.Ayrıca böyle bir özelliği de var.Yozgat’ta 5 dönümlük geniş bir alana ilk ekim yapan biz olduk.En çok sıkıntıyı biz yaşadık ot. İlaç olmadığı için çapayla çalıştık. Suyumuz az, yağmur bekliyoruz. Bu yıl havalar sıcaktı. Normalde “Eylül ve Ekim aylarında hasat yapılması gerekiyordu ama hasat oldu. biraz geç” dedi. -YOZGAT

pazar-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort