Sağlık

Bahar Yorgunluğunuz İçin Beslenme Önerileri

Türkiye’nin sevilen peynir markalarından biri olan Muratbey, topluma gerçek beslenmeyi anlatmak için faydalı çalışmalar yürütüyor. Gerçek beslenme konusunda değerli tavsiyeler veren Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Muazzez Garipağaoğlu, dengeli ve sağlıklı beslenerek bahar yorgunluğuyla nasıl baş edilebileceğini anlattı.
 

D vitamini eksikliği bahar yorgunluğu şikayetlerini artırabilir

Havaların ısınmasıyla birlikte vücudumuzda yaşanan uyum süreci, yorgunluk, uyum isteğinde fazlalık ya da eklem ağrıları gibi sorunları da beraberinde getirebiliyor. Önlem alınmadığı takdirde kronikleşebilecek bu durumdan korunmak için yapabileceğimiz en iyi alışkanlıklardan biri de sağlıklı beslenme ve sistemli uykudur. Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, “Baharla birlikte doğamız ve vücudumuz yeniden uyanmaya başladı. Sıcaklıkların artmaya başladığı bu dönemde vücudumuzun da bir uyum sürecinden geçmesi gerekiyor. Adaptasyon sürecinde metabolizmamızda meydana gelen değişiklikler bizi zihinsel ve fiziksel olarak şikayetlerle etkileyebilir. Bu şikayetlerin başında uyku isteği, kas-eklem ağrıları, baş ağrısı, halsizlik ve halsizlik geliyor. Özellikle buna D vitamini eksikliği de eklenince vücut ciddi bir bahar yorgunluğunun etkisi altına giriyor. D vitamini eksikliğinin bahar yorgunluğu şikayetlerini arttıran bir gerçek olduğunu söyleyebiliriz.”

Meyve ve Peyniri Buluşturan Lezzet Ziyafeti

Bahar yorgunluğuyla nasıl baş edileceğini anlatan Garipağaoğlu, “Kışın beslenme eksikliklerine son vererek vücudumuzu bahara hazırlamalıyız. Bağışıklık sistemimizi güçlendirecek, vitamin ve minerallere ihtiyaç duyacağımız bir beslenme şekli ile bahar yorgunluğunun üstesinden gelebiliriz. Bunun için mevsim meyve ve sebzelerini tüketmek A, C ve E vitaminlerini karşılamak için çok değerlidir. Semizotu yüksek bir Omega-3 kaynağıdır, potasyum ve magnezyum içeriği ile bağışıklığın güçlendirilmesine destek olur. Aynı zamanda enginarı haftada 3-4 porsiyon tüketmenizde fayda var. Enginar içerdiği vitaminlere ek olarak ‘ciarin’ içerdiği için vücudun düzgün çalışmasına yardımcı olur, yorgunluğa karşı etkili bir silahtır. Bağışıklığı destekleyen elma ve kivi, yüksek C vitamini ile yorgunluğun etkilerini azaltır ve güç verir. Elma ve kiviyi kahvaltıda yumurta ve peynirle birlikte tüketebilirsiniz. D vitamini ve prebiyotiklerle zenginleştirilmiş peynirleri kahvaltıda tüketmek günlük ihtiyacı karşılayacağı gibi birçok sağlık sorunuyla mücadelede de etkili olacaktır. Arasına meyve ve peynir koyarak kahvaltıda sağlık ve lezzet şöleni yaşayabilirsiniz. Bir tabakta 5 adet çilek, 5 yemek kaşığı Muratbey lor peyniri ve biraz bal tüketebilirsiniz. 1 adet doğranmış elmayı 5-6 adet Topi peyniri ve sevdiğiniz yeşilliklerle hafif zeytinyağında karıştırıp salata olarak tüketebilirsiniz.

Günlük tüketilen su miktarını artırmak ve iyi bir uyku çekmek çok önemlidir.

Aşırı tuz tüketiminin yorgunluk hissini artırabileceğini belirten Garipağaoğlu, “Bu dönemde günlük tüketilen su miktarını artırmak ve toksinlerin atılmasını sağlamak çok değerli. Ara öğün ve atıştırmalık olarak az tuzlu Burgu, Topi, Muratbey Krem Peynir ve meyvelerle birlikte hazırlanacak keyifli tabaklar ile sağlığınız için çok uygun seçenekler olacak. Çilek bol miktarda B6 vitamini içerir, melatonin için birebirdir. İyi bir uyku için günde 1 porsiyon doğal olarak yetiştirilen çileği tüketmek faydalı olabilir. Uyku saatlerinin düzenlenmesine dikkat etmek ve yeterli fiziksel aktivite yapmak da bu dönem için oldukça değerlidir. Günler uzuyor ve sabahlar daha parlak. İşe ya da okula gitmeden önce güne kısa bir yürüyüşle başlamak bile performansınız üzerinde önemli bir etkiye sahip olacaktır.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu